Presentasjoner fra Takst- og planseminar 2025

To år etter forrige seminar var engasjementet stort da det åttende takst- og planseminaret ble arrangert på Holmen Fjordhotell, 6.-7. mars. Med mer enn 80 deltakere, en ny deltakerrekord, samlet seminaret forskere, næringsaktører og forvaltningen til to innholdsrike dager med faglige presentasjoner, diskusjoner og idémyldring. Seminaret ga en god oversikt over teknologiske fremskritt og utfordringer i skogforvaltningen, og hvordan ny forskning kan omsettes i praksis.

Seminarets første dag startet med innlegg om skogtaksering og planlegging. Deltakerne fikk en grundig gjennomgang av arealmetoden og hvordan feltvariabler bør beregnes fra prøveflatedata i arealbaserte takster. Det ble også presentert ulike tilnærminger til hvordan skogbonitet kan beregnes fra laserdata, og hvordan tidsserier kan benyttes for å utvide arealet som kan boniteres.

Et annet viktig tema for dagen var lukkede hogstformer. Det ble diskutert hvordan disse hogstformene påvirker takstproduktene, og hvordan man kan vurdere egnethet for slike hogster. Deltakerne fikk innsikt i hvilke kriterier som bør legges til grunn, og hvordan dette arbeidet integreres i forskningen. I tillegg ble Viken Skog invitert til å dele sine praktiske erfaringer.

NMBU presenterte oppdateringer om skogplanleggingsverktøy og optimering. Det ble presentert og diskutert verdsetting av skog, og hvordan flere målsettinger kan håndteres samtidig gjennom multiobjektiv skogplanlegging.

Om klima og skoghelse ble det stilt spørsmål om karbonbasert skogforvaltning er klimasmart, eller om endringer i albedo kompliserer klimaeffekten. Flere forskningsprosjekter som undersøker muligheten for å bruke fjernmåling til å overvåke skogens og enkelttrærnes respons på klimavariasjoner, inkludert tørkestress hos grantrær og risikoen for barkbilleangrep, ble presentert.

Den første dagen ble avsluttet med en diskusjon om miljøinformasjon, der blant annet storskala kartlegging av livsløpstrær og metoder for registrering av disse ble belyst.

Dag 2 startet med en presentasjon av nye muligheter innen skogbruksteknologi. Blant temaene var hyper-tette laserdata og fotonlaserteknologi, to metoder som kan gi bedre kartlegging av skog. Kunstig intelligens (KI) for automatisering av bestandsinndeling ble også presentert som et verktøy for å effektivisere skogforvaltningen.

Miljøkartlegging var et gjennomgående tema. Det ble presentert oppdateringer på utviklingen av naturskogskart og hvordan KI kan benyttes for å skaffe miljøinformasjon. Et prosjekt som fikk oppmerksomhet, var BioDivAbove, som undersøker hvordan biodiversitet kan kartlegges fra luften.

Seminaret ble avrundet med presentasjon av nye takstprodukter, blant annet metoder for bestemmelse av treslagsandeler fra fjernmålingsdata, samt et praktisk eksempel på kartlegging av tiurleiker. Landbruksdirektoratet presenterte sitt arbeid med kontroll av eksisterende miljøregistreringer i skog, og Landbruks- og matdepartementet ga et innblikk i forvaltningens rolle og inviterte til innspill til en ny forskrift om tilskudd til skogbruksplanlegging med miljøregistrering.

Som ved tidligere seminarer, fungerte takst- og planseminaret som en viktig arena for å samle forskning, næring og forvaltning til kunnskapsdeling og faglige diskusjoner. Med den raske teknologiske utviklingen og økte krav til bærekraftig skogforvaltning, er slike møteplasser avgjørende for å sikre at ny forskning kan komme til praktisk nytte i næringen. Vi ser allerede frem til neste seminar!

 

Presentasjonene er tilgjengelig her:

Dag 1

Skogtaksering

Lukkede hogstformer

Planlegging

Klima og skoghelse

Miljøinformasjon

 

Dag 2

Nye og spennende muligheter

Miljøinformasjon

Nye takstprodukter

Fra forvaltningen