Fjernmålt kartlegging av tørkestress hos gran

Gran er et økonomisk viktig treslag for skognæringen i Norge. Med hyppige perioder med tørke har man de senere år sett at gran flere steder er utsatt for tørkestress som kan føre til at trærne dør, enten som en direkte konsekvens av tørken, eller indirekte etter barkbilleangrep. Det er derfor behov for å utvikle et system for kartlegging som kan gi en rask oversikt over graden av tørkestress for granbestand innen et gitt planleggingsområde.

Man kan ikke få direkte informasjon om tørkestress gjennom dagens skogbruksplantakster, og selv om dette var standard leveranse, så gjennomføres ikke takstene hyppig nok til at informasjon blir tilgjengelig til riktig tid. Konsekvensene av tørkestress kan gjøre seg gjeldende allerede samme vekstsesong, så denne informasjonen vil være avgjørende for å kunne prioritere hogst i de bestandene der sannsynligheten er størst for at trærne raskt vil miste sin verdi som tømmer. I dette prosjektet ønsker vi å utvikle et system der fjernmålt informasjon brukes til å predikere uttrykk for tørkestress i granbestand ved hjelp av modeller. Vi vil ha spesielt fokus på bruk av droner, og vi vil også undersøke om allerede tilgjengelige terrengmodeller kan bidra til å forbedre modellene.

NMBU leder prosjektet, og AT-skog, Glommen Mjøsen Skog og Viken skog er prosjektpartnere. Prosjektperioden er 1 januar til 3 desember, 2024 og finansieringen kommer fra Skogtiltaksfondet, Utviklingsfondet for skogbruket og NMBU.